Et av spørsmålene folk stiller før de går til innkjøp av varmepumpe er hvor mye lyd varmepumpen kommer til lage. De er dessverre ikke kjent for å være helt lydløse, noe som kan være en utfordring for mange. På den andre siden, jo mer du betaler for varmepumpen, desto større sjanse for at du får den til å bli nærmest lydløs. Modellene i øverste klass er nemlig svært stillegående.

Plassering har alt å si

Hvilken modell du går for og styrken på varmepumpen bestemmer delvis hvor mye varmepumpen kommer til å bråke. Videre kommer det også an på hvilken varmepumpevariant du går for. Har du en stor bolig trenger man ofte en kraftigere varmepumpe for å sørge for at hele boligen blir oppvarmet. Disse vil også lage noe mer lyd ettersom det er kraftigere maskineri. Ettersom både innedelen og utedelen av en varmepumpe lager noe lyd, er plassering viktig. Plassering av varmepumpen er altså en viktig faktor for hvor mye bråk du faktisk kommer til å høre.

Plassering av utedel

Ved å være oppmerksom på plasseringen av begge delene vil du komme langt. Tenk også på dine naboer, så unngå å plassere varmepumpen rett ved soveromsvinduet til naboen. I tillegg bør du droppe å plassere varmepumpen på vegger av treverk, da dette kan føre til støy på grunn av vibrasjon. Den beste plasseringen er inntil grunnmur, på et stativ eller i et lite varmepumpehus.

Plassering av innedel

Varmepumpens innedel bør også plasseres strategisk. En god plassering kan være der det ellers er lyd, slik at annet støy overdøver støyen fra varmepumpen. Plasser for all del ikke varmepumpen ved arbeidspulten eller på soverommet om du sliter med å konsentrere deg eller sove i noe bråk. Det er ikke snakk om kjempehøye lyder, men selv noe during kan virke forstyrrende og irriterende.

Lydnivået du kan forvente

For at du skal vite hva slags lydnivå det er snakk om bør du sjekke ut informasjonen om ulike varmepumper før du går til innkjøp av en. De fleste leverandører av varmepumper har ulike modeller med forskjellige nivåer av støy. Her er desibelnivået det du bør se etter, der 0 til 2dB er relativt stille. For å sammenligne er det noen som reagerer på et lydnivå på 3 dB, mens de fleste andre reagerer først på 5 til 6 dB.

Støynivået vil også variere ut ifra hvor kaldt det er ute og bruken av varmepumpen. Jo lavere gradestokken viser, desto mer må varmepumpen jobbe for å holde boligen varm. Dette resulterer da naturligvis i noe mer støy.